Fysiotherapie / Manueeltherapie

Hoofdpijn

Tweederde van de Nederlanders heeft wel eens last van hoofdpijn. Hoofdpijn is ontzettend vervelend en kan je leven in grote mate beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn en ook enkele waarbij een fysio-/ manueeltherapeut hulp kan bieden, zoals spanningshoofdpijn (tension type headache) en nekgerelateerde (cervicogene) hoofdpijn. Spanningshoofdpijn is een doffe, zeurende hoofdpijn welke vaak gepaard gaat met klachten van de nek. De hoofdpijn kan voelen als een strakke band om het hoofd.  De periode van hoofdpijn is wisselend maar kan duren van enkele uren tot dagen. De oorzaak van de hoofdpijn is een verhoogde spierspanning in de nek, soms speelt stress ook een rol mee. Cervicogene hoofdpijn is matige tot heftige hoofdpijn en kan uren tot dagen aanhouden. De pijn zit meestal aan één zijde van het hoofd en wisselt niet van kant. Vaak is er tevens sprake van nekklachten. De oorzaak van de pijn is gelokaliseerd in de nek. Er is sprake van een bewegingsbeperking van een wervels(s) in het bovenste deel van de wervelkolom. Tevens kan er sprake zijn van een dysbalans tussen spieren in de nek waardoor een verhoogde spierspanning ontstaat in de oppervlakkige spieren.

Rugklachten

Klachten die in deze regio kunnen ontstaan zijn pijn in de onderrug lokaal (zonder uitstraling), een pijnlijk bandgevoel, pijn laag in de onderrug met uitstraling naar de bil en been, deze uitstraling kan zijn tot aan de knie en zelfs tot helemaal in de voet. De oorzaak voor deze klachten kan een overbelasting van een spier zijn, een blokkade van een wervelgewrichtje, een SI (bekken) blokkade, instabiliteit (spieren die voor de core stability zorgen zijn niet sterk genoeg), tussenwervelschijfproblematiek, etc. De fysio-/ manueeltherapeut kan middels intakegesprek en onderzoek bepalen welke oorzaak er de boosdoener is voor de klachten en aan de hand daarvan het behandelplan opstellen. Bovenrugklachten: pijn in de bovenrug komt veel voor, met name bij mensen met een zittend beroep. Door het minder bewegen van dit gedeelte van de rug, kan deze strammer worden en uiteindelijk kan er een bewegingsbeperking van de wervels en/of ribben ontstaan welke pijn kunnen veroorzaken. Een manueeltherapeut kan u goed bij deze klachten helpen.

Nekpijn

Nekpijn kan vele vormen hebben. Van een zeurend zwaar gevoel in de nek tot scherpe pijn met uitstraling naar de arm of het hoofd. Mogelijke oorzaken zijn bewegingsbeperking van één of meerdere wervels, verhoogde spierspanning, dysbalans tussen de verschillende typen nekspieren, verkeerde houding, overbelasting, tussenwervelschijfproblematiek en arthrose. Bij deze klachten kan een fysio-/ manueeltherapeut vaak verlichting van de klachten bieden, zodat u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt functioneren.

Hielspoor (fasciitis plantaris)

Feitelijk is een hielspoor een doornvormige verkalking onder het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van het peesblad. In de volksmond is een hielspoor een hevige, aanhoudende pijn onder de hiel. De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad (fascitits plantaris). Veelal is dit het gevolg van overbelasting. De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te duiden, felle pijn onder de hiel. Onderzoek heeft aangetoond dat ook een beperking van de beweeglijkheid van de voetbotjes een rol speelt bij een hielspoor. Behandeling hiervan door een manueeltherapeut kan hier goed bij helpen. Tevens het intapen van de peesplaat en het frictioneren (masseren) van de aanhechting hiervan helpen mee in het herstellen van een hielspoor.

Hernia (onderrug/nek)

Hernia is een aandoening van de tussenwervelschijf (discus) waarbij de kern van de discus uitpuilt. Door genetisch zwakke vezels of door overbelasting kan de buitenste ring van de tussenwervelschijf beschadigd raken en kleine scheurtjes krijgen. De kern kan hierdoor naar buiten uitpuilen. Gebeurt dit in de buurt van het ruggenmerg of bij een zenuw, dan kunnen naast rugklachten ook beenklachten ontstaan zoals uitstralende pijn, gevoelsstoornissen en krachtverlies. Overigens is er bij pijn in de rug en in het been niet automatisch sprake van een hernia.

Carpaal tunnelsyndroom

Klachten bij een carpaal tunnel syndroom kunnen zijn een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de handpalm en de vingers (de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger). Ook kan een verminderde kracht ontstaan waardoor gemakkelijk dingen uit de hand kunnen vallen. De pijn kan uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder. De oorzaak van deze klachten is een beknelling van de zenuw in het midden de pols (carpale tunnel). De carpale tunnel is een kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm, waardoor de buigpezen van de vingers en de zenuw lopen. Als de carpale tunnel te nauw is geworden kan de zenuw bekneld raken. De beknelling van die zenuw wordt doorgaans veroorzaakt door zwelling van de bekleding van de pezen. Ook kunnen de peesscheden zwellen door irritatie zoals bij reuma en na forse handenarbeid. Soms zijn er andere redenen dat de carpale tunnel te nauw wordt, zoals een benige afwijking (bijvoorbeeld een breuk). Ook het niet goed bewegen of een bewegingsbeperking van de handwortelbeentjes kan de zenuw beknellen. Of dit het geval is kan een manueeltherapeut goed beoordelen en ook zeer goed behandelen. Een injectie of operatie kan middels manuele therapie dan uitgesteld en soms zelfs niet eens nodig zijn.

Sportblessure

Er zijn verschillende vormen van sportblessures waar een fysio-/manueeltherapeut u mee zou kunnen helpen, zoals een verzwikte enkel of een tenniselleboog. Wanneer men bijvoorbeeld de voet omslaat, dan kunnen de gewrichtsbanden rond het enkelgewricht uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemt men een verstuiking of verzwikking (enkeldistorsie). Het is één van de meest voorkomende, acute letsels en kan reeds optreden bij een banaal afstappen van een trapje of een stoeprand. Een enkeldistorsie is ook de meest voorkomende sportblessure, o.m. in het voetbal. Als de klachten blijven bestaan en/of u kunt niet goed op de voet steunen/ de voet tijdens lopen afwikkelen is het raadzaam contact op te nemen met een fysiotherapeut. Deze kan beoordelen wat de reden kan zijn dat de enkel niet hersteld en zonodig de enkel intapen. Tevens zal de fysiotherapeut u gerichte oefeningen meegeven om de klachten verder te verminderen en ook in het vervolg te kunnen voorkomen. Een ander voorbeeld is een tenniselleboog, pijn ter hoogte van de elleboog door overbelasting van de onderarmspieren.

Duizeligheid

Duizeligheid heeft verschillende vormen. Bij cervicogene duizeligheid en BPPD kan een fysio-/ manueeltherapeut verlichting geven. Cervicogene duizeligheid wordt vaal omschreven als een licht gevoel in het hoofd, welke wordt opgewekt door bewegingen vanuit de nek. De duizeligheid kan minuten tot uren aanhouden en in episodes optreden. Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door een bewegingsbeperking van één of meerdere wervels hoog in de nek en eventueel een verhoogde spanning in de nekspieren. De zenuwen van de gewrichten van de 2e en 3e nekwervels hebben een directe relatie met het evenwichtsorgaan. Stoornissen in deze regio kunnen leiden tot veranderde informatie naar het evenwichtsorgaan, waardoor de duizeligheid ontstaat. Met het evenwichtsorgaan zelf is bij dit type duizeligheid niks aan de hand. BPPD is een vorm van draaiduizeligheid die ineens komt opzetten en ontstaat door bepaalde bewegingen zoals gaan liggen, overeind komen. De duizeligheid die ontstaat is zeer heftig en duurt maar kort, meestal minder dan een minuut. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel. De precieze oorzaak voor BPPD is nog onbekend. Men vermoedt dat loszittende oorsteentjes in het binnenoor door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid. Door een bepaalde manoeuvre uit te voeren en oefeningen voor thuis mee te geven kan de fysiotherapeut helpen bij deze vorm van duizeligheid.

Artrose

Artrose is een aandoening aan één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden waar kraakbeen overheen zit. Kraakbeen is belangrijk omdat het schokken opvangt en omdat het ervoor zorgt dat het gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen dunner en neemt de kwaliteit ervan af. Het gewricht wordt stijver en minder beweeglijk.  Het kapsel dat rondom het gewricht zit komt strakker te staan en verkort omdat het minder wordt opgerekt. Wat zijn de klachten en symptomen van artrose? Bij artrose is het vaak moeilijk om het gewrichten te bewegen. Het meest voorkomende symptoom van artrose is de pijn die optreedt wanneer het gewricht langere tijd achter elkaar wordt gebruikt. Die pijn neemt vaak toe gedurende de dag en kan zelfs optreden in rust. Naast pijn kan er ook sprake zijn van stijfheid van het gewricht. Meestal verdwijnt dit door bewegen. Een aantal factoren kan de kans op artrose verhogen is overgewicht, hogere leeftijd, lichamelijk zwaar werk, (sport)letsel en traumatische ervaringen. Een manueeltherapeut kan ervoor zorgen dat het gewrichtskapsel rustig aan wordt opgerekt zodat de bot-uiteinden minder schuren en de beweeglijkheid van het gewricht toeneemt. Dit zal ook de pijn ten goede komen. Gerichte oefeningen helpen tevens mee met het verminderen van de klachten.